RSS Feed

Czerwona kapusta a rak piersi

12 grudnia 2011 by Nata

Czerwona kapusta, którą potocznie nazywamy kapustą modrą, nie tylko dobrze smakuje, ale też posiada właściwości oczyszczające z toksyn. Kapusta ta zawiera między innymi: żelazo, wapń, kobalt, potas, sód, magnez, jod, karoteny, biotynę, witaminy B, E, K oraz C.

Kapusta modra należy do najzdrowszej odmiany kapusty, ze względu na dużą ilość antocyjanów, czyli substancji roślinnych chroniących komórki organizmu przed rakiem.

Kolor sino-czerwony kapusty, jest również zasługa antocyjanów i mówi nam o dużej ilości składników antyutleniających, czyli walczących z wolnymi rodnikami. Nie każdy wie, że najcenniejszym źródłem witamin i minerałów jest pokrojona już kapusta czerwona. Dlaczego?

Otóż w pokrojonych liściach kapusty powstają glukozynolaty , czyli inaczej mówiąc substancje siarkowe, które dopiero w tej formie potrafią wyizolować i usunąć z organizmu człowieka rakotwórcze subhastacje oraz toksyny. Czerwona kapusta, według badań naukowych, potrafi ochronić kobiety prze groźnym rakiem sutka.

Kapusta czerwona potrafi wpływać na estrogen, regulując w organizmie kobiety jego poziom. Niestety, równowaga hormonalna ma ogromny wpływ na zjawisko rozwoju nowotworów, szczególnie jeśli chodzi o raka sutka, czy jajników. Czerwona kapusta jest także, dzięki antocyjanom i dużej dawce beta karotenu, witamin C oraz E ochronić przed rakiem jelit, rakiem dwunastnicy, czy rakiem żołądka. Kapusta doskonale zmniejsza zmiany miażdżycowe, które zaszyły już w naszym ciele.

Najwięcej witamin i składników odżywczych posiada kapusta w formie surowej, czyli sok  z kapusty bądź surówka z kapusty modrej. Gotować kapustę powinny osoby, które mają kłopoty z tarczycą. Surowa kapusta czerwona zawiera duże dawki goitrogenu, czyli  związku, który zmniejsza i hamuje przyswajanie jodu. Gotowanie sprawia, że substancja ta ulatnia się, dzięki czemu możemy czerpać z właściwości zdrowotnych kapusty.

Bardzo zdrową odmianą czerwonej kapusty, jest kapusta modra w formie kiszonki. Kapustę modrą, także można poddawać fermentacji, choć to mniej popularne, szczególnie w Polsce, gdzie ciągle króluje tańsza wersja kapusty, czyli kapusta biała. Bakterie, powstałe podczas procesu fermentacji kapusty, mają zbawienny wpływ na jakość trawienia, poprawiając zdecydowanie florę jelitową. Kapusta czerwona jest doskonała przy odchudzaniu się, ponieważ należy do warzyw mało kalorycznych, za to z dużą zawartością witamin i błonnika pokarmowego.


Brak komentarzy »

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>